Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Ζωγραφική Show author Palinodiae

Ο Ζωγράφος Ηλίας Κασσελάς

 

kasselas

 

ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ ΤΖΙΜΑ

 

Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποιο απ’ τα έργα του Ηλία καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται να θαυμάσεις απλώς μια εικόνα φτιαγμένη με υπομονή και ποικιλία στην γραφή. Αργά ή γρήγορα το μάτι σου θα πλανηθεί και θα εξιχνιάσει την ύπαρξη μορφών κρυμμένων στο γενικό σύνολο του σχεδίου του, μορφές που μπορεί να δώσουν ένα παραπάνω μυστήριο αναφορικά με το νόημα του έργου ή να αποτελέσουν στοιχείο καθοριστικό στην ανακάλυψη του νοήματος αυτού. Θα έλεγε επίσης κανείς πως η αφήγηση είναι έντονο χαρακτηριστικό των έργων του.

Ο Ηλίας Κασσελάς γεννήθηκε το 1988 και κατάγεται από το Κιάτο Κορινθίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα το 2011 και καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις («Θέα Εντός» στο τρένο στο Ρουφ, Πολιτιστική Εβδομάδα 2011 του Πανεπιστημίου Πατρών, 12 νέοι καλλιτέχνες στο Μελίνα, «Το πρώτο σκαλί» πινακοθήκη Βογιατζόγλου κά.) και το 2013 πραγματοποιήθηκε η ατομική του έκθεση «Στη δυναμική των μεταλλάξεων» στη γκαλερί Καπλανών 5.

Τα έργα του παράγονται αυτόματα ή ημι-αυτόματα. Με μόνα του υλικά τα μαρκαδοράκια, το μολύβι και το μελάνι προσπαθεί να φτάσει στο σημείο εκείνο κατά το οποίο η γραφή αποκτά πλήρη αυτονομία οπότε για εκείνον η διαδικασία του να ”αδειάσει” το κεφάλι του πριν ζωγραφίσει, είναι το ίδιο σημαντική με το τελικό αποτέλεσμα, και διέπεται από κανόνες και τεχνοτροπίες όπως και η ζωγραφική. Ένα έργο ζωγραφικής θα λέγαμε ότι το λογίζει σαν προσφορά στην διάνοια που μας επιτρέπει να σμιλέψουμε νόημα στο ρευστό χάος του να υπάρχεις. Συνεπώς μέσω της τέχνης κατασκευάζει μια ιδεατή εικόνα του εαυτού του και στη συνέχεια προσπαθεί να κατεβάσει, καθώς λέει και ο ίδιος, αυτή τη σκεπτομορφή στο εδώ και να γίνει ένα μέρος αυτού που φαντασιώνεται. Πεποίθησή του είναι ότι η φαντασιακή ικανότητα είναι ακόμα ένα εργαλείο στου οποίου τη χρήση δύναται κανείς να εμβαθύνει όσο επιθυμεί, καθώς και ότι το πεδίο της δημιουργικής έκφρασης αποτελεί έδαφος δίχως τείχη λογοκρισίας και περιορισμών πάσης φύσεως.

 

kasselas_palinodiae

Το έργο του Ηλία έχει επιρροές από τον Austin Osman Spare (1886-1956), τόσο όσον αφορά το τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τα μελάνια του, καθώς και την αυταρχικότητα των γραμμών του, όσο και στη τεχνοτροπία του σχετικά με την αυτόματη γραφή και την αυτονομία της γραφής του γενικότερα. Μέσω του έργου του, εικαστικού ή γραπτού, μετατράπηκε σε ένα απτό άβαταρ του αδιαίρετου της τέχνης και της μαγείας, μία οπτική η οποία τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ύστερα ως επιρροή συναντά τον Vincent Van Gogh (1853-1890), καθώς στα μάτια του Ηλία αυτός συμβολίζει τη παλλόμενη, βίαιη ένωση των πολιτισμικών τάσεων της θρησκείας και της τέχνης. Γνώμη του είναι πως τα πάντα ο Βαν Γκογκ παλεύει να τα σμιλέψει με τη πνοή μιας ανώτερης διάνοιας εντός τους και αυτή του τη πυρετώδη ειλικρίνεια, όπως δύναται να την αντιληφθεί, ο καλλιτέχνης τη μεταφράζει στη πινελιά και τη χρωματική του παλέτα.

Ο Ηλίας Κασσελάς σίγουρα εντάσσεται στους καλλιτέχνες στους οποίους αξίζει να εντρυφήσεις στο σύμπαν των έργων του και να αφιερώσεις χρόνο στο να εκτιμήσεις τη λεπτομερή και τόσο αυτόματη δουλειά του.

 

 

έργα στη ζωγραφική των windows με χρήση ποντικιού

 

 

 

 

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

No related posts
Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία