Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Γυμνό Show author Palinodiae

Italo Zetti

(1913-1978)

 

ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO

 

Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1913 και μετακόμισε στο Μιλάνο στα τέλη της δεκαετίας του ΄30. Θα πεθάνει το 1978 στο Casore Al Monte, στην επαρχία Πιστόια της Τοσκάνης.

Ο Ίταλο Ζέττι υπήρξε πρώτος μαθητής του ξυλογράφου Pietro Parigi (1892 – 1990) ενώ φτάνει στην καλλιτεχνική του ωριμότητα με τον μαέστρο Bruno Bramanti (1897 – 1957), εξαίρετο χαράκτη του 20ου αιώνα της Τοσκάνης. Ο Ζέττι δημιουργεί έργα όπως «Η χαρά του Αγίου Σεμπαστιάν», «Το πορτρέτο της Μάισα», «Η κοντέσα Λία» (1934) και «Κλάρα» (1934) ενώ φτάνει σε μία αξεπέραστη δεξιοτεχνία με τις εικονογραφήσεις του «Η απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ». Με την ελεύθερη γραφή όμως και τα εκρηκτικά Ex Libris έργα του τη δεκαετία του ΄50, ο Ζέττι επιδεικνύει μια θαυμάσια ικανότητα στη χαρακτική που του επιτρέπει να γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες της εποχής του.

Το Ex Libris είναι μια ετικέτα διακοσμημένη με ένα μότο και ένα οικόσημο, το οποίο εμφανίζεται στο εσώφυλλο ενός βιβλίου, αποτυπωμένο σαν μεγάλο ιδιωτικό έμβλημα, το οποίο και υποδεικνύει ακριβώς τον ιδιοκτήτη του. Ο σχεδιασμός και η πραγμάτωση πολλών τέτοιων ετικετών, για διαφορετικές παραγγελίες, ήταν το εφαλτήριο του Ζέττι να προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του. Το αγαπημένο θέμα του καλλιτέχνη, σε αυτά τα πραγματικά αριστουργήματα, είναι ο Έρως. Ο αμβλύς τρόπος του χτυπάει κόκκαλο, το εκλεπτυσμένο στυλ – κομψό στην αντιμετώπιση ερωτικών εικόνων – με τον αυθορμητισμό του, νομιμοποιεί κάθε έννοια του έρωτα. Όπως σε έναν Σίλε ή σ’ έναν Πικάσο, που τα ερωτικά τους έργα είναι αντιστοίχως αποδεχτά, εσαεί. Υπάρχει στα έργα του Ζέττι μία φυσικότητα, που χάρις σ’ αυτήν καμία ερμηνεία δε μπορεί ποτέ να εκχυδαΐσει τις αναπαραστάσεις τους.

Ο Ζέττι προκαλεί, σχεδόν με ειρωνεία, τη λανθάνουσα έκβαση της λογοκρισίας στην ελεύθερη σκέψη, επικουρούμενη από την ηθική και τη θρησκευτική παιδεία της υποκρισίας, που λίγο πολύ εγκαθίσταται σε όλους μας — στα Ex Libris που επιμελείται για τον Balbi, απεικονίζει μια οικεία σκηνή που παρατηρείται μέσα από την τρύπα μιας κλειδαριάς.

H2631-L42636186

Εδώ ελευθερώνει και επιδεικνύει την επιθυμία να εμπλακεί, τη λαχτάρα για παράβαση· τη θέληση να ανακαλύψει τα πιο κρυμμένα μέρη του Έρωτα, χωρίς, ποτέ, να κακοποιήσει την Ομορφιά. Ο Ζέττι το κάνει αυτό με ένα Αναγεννησιακό στυλ, αλλά όντας στη πρώτη γραμμή, προσφέροντας έτσι στον θεατή, που μοιράζεται μαζί του τα καθέκαστα, τη συμμετοχή στη χαρά του έρωτα ακόμα και της πιο εξωπραγματικής μορφής του.

Ερμηνεύει σαν γυρολόγος την γυναικεία φιγούρα στο σύνολό της με το πλούσιο, διακοσμητικό και ακριβές στοιχείο κατασκευασμένο απ’ την έξοχη έκφραση της ξυλογλυπτικής και την ερωτική βουλιμία.

Στις Ex Libris ετικέτες που φτιάχνει για παραγγελίες του Paul Pfister, του Serge Golifman και του Gino Sabattini, το παιχνίδι, η ειρωνεία, η κομψότητα, η λιχουδιά και η ομορφιά του ερωτισμού συνοψίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο που ζει πάνω στα ξύλα του Ζέττι.

Έτσι, στα έργα που παρουσιάζονται εδώ, το σώμα της αγάπης γίνεται ένα ξεχωριστό τοπίο να περιεργαστείς, ένα εξωτικό μέρος να πας, μια γη μέσα από την οποία ζωγραφίζεις την ίδια τη ζωή. Κάθε ίντσα του σώματος οδηγεί σε ένα πανέμορφο συμπόσιο, σε μια ηλεκτρική σωματική επαφή, ευσεβής. Το σώμα σε έρωτα, μεταμορφώνεται, υπακούει στην ιεροτελεστία της ευχαρίστησης. Γίνεται οπτική διακόσμηση της προγονικής ευδαιμονίας και επιστρέφει στην πρωταρχική ανάγκη της διαιώνισης του είδους, μεταβάλλοντας την ηθική νομιμότητα που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος στο πέρας του χρόνου.

 

 

Απόδοση στην Ελληνική: Γιάννης Καφούρος

 

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

No related posts
Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία