Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Γυμνό Show author Palinodiae

Το γυμνό του Jules De Bruycker

11

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΥΔΑΚΗ

Τα γυμνά του Βέλγου ζωγράφου και χαράκτη Jules De Bruycker καλύπτουν την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωρίμανσης, περίπου από το 1925 ως το 1940, όταν και αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας λόγω της έκθεσής του στα υλικά της χαρακτικής. Ο Jules De Bruycker που χαρακτηρίστηκε από τους ομότεχνούς του ως ο μεγαλύτερος Βέλγος χαράκτης είναι κληρονόμος μιας παράδοσης που μας οδηγεί πίσω μέχρι το 17ο αιώνα και τον Bruegel.

Σε αυτή τη σειρά χαρακτικών το βλέμμα του καλλιτέχνη αγγίζει τρυφερά και στοχαστικά την νεότητα και την αθωότητα των μοντέλων του, καθυστερώντας πάνω σε λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το σχήμα του σώματος, την υφή του δέρματος, τη στιλπνότητα των μαλλιών τους. Παιχνιδιάρικα στοιχεία, όπως οι συχνά χρωματισμένες καλτσοδέτες (πάντα πορτοκαλί), μια διάφανη κάλτσα που γλιστράει στον αστράγαλο, ένα ξέστρωτο κρεβάτι, ενισχύουν μια ατμόσφαιρα ηδυπάθειας και ονειροπόλησης που θυμίζει τα χαρακτικά γυμνά του Αυστραλού Ivor Henry Thomas Hele, αλλά και το γυμνό του Gustav Klimt. Υπάρχει ταυτόχρονα ένα διάχυτο αίσθημα συμπάθειας που απηχεί στο αίτημα κατανόησης της ανθρώπινης κατάστασης χωρίς να φτάνει την τραγικότητα που βλέπουμε στα έργα του Schiele. Συχνά μια διάθεση προκλητικότητας, σκανδάλου, τόλμης παραπέμπουν στην πορεία του νατουραλισμού που μπορεί να πει κανείς ότι ξεκίνησε με τον Courbet.

Η τεχνική κατάρτιση του J.D.B. φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα όχι μόνο του έμφυτου σχεδιαστικού ταλέντου που αναδείχτηκε από τα παιδικά χρόνια του καλλιτέχνη, αλλά και μιας πυρετώδους και ακούραστης δημιουργίας από τη στιγμή που τον κέρδισε η τεχνική της χαρακτικής κατά το 1905. Συχνά δουλεύει κατευθείαν πάνω στην πλάκα χωρίς να προηγηθεί σχέδιο. Στα γυμνά του χαρακτικά δεν βλέπουμε τον τρόπο που προσεγγίζει το γυναικείο σώμα ένας εστέτ, αλλά τον τρόπο που εξυμνεί την ανθρώπινη ύπαρξη ένας καλλιτέχνης που από την αρχή της δημιουργικής του πορείας δουλεύει ακατάπαυστα πάνω στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στις συνθήκες ζωής και στους χώρους συνάντησης της γενέθλιας πόλης του, της Γάνδης, στο χαρμόσυνο αλλά και ανησυχαστικό συγχρωτισμό του πλήθους.

Ο Jules De Bruycker έζησε την περίοδο 1870-1945. Γιος βιοτέχνη, παρά το πέρασμά του από την Ακαδημία καλών τεχνών και την αναγνώριση που γνώρισε στα ώριμα χρόνια του, ο J.D.B διατήρησε το παρατσούκλι «ο ταπετσιέρης» και δεν έπαψε ποτέ να απεικονίζει στα έργα του την πραγματικότητα μιας εποχής γεμάτης ανατροπές, από την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και του φεμινισμού στο τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που το Βέλγιο έζησε με ιδιαίτερη ένταση. Ο Jules De Bruycker ανήκει στην χορεία των καλλιτεχνών που παραλαμβάνουν το συμβολιστικό χαρακτήρα της χαρακτικής, θα περιπλανηθούν στα ριζοσπαστικά μονοπάτια του νατουραλισμού και θα καταλήξουν στο κίνημα του μοντερνισμού.

Επειδή το έργο του J.D.B πάνω στις συνθήκες ζωής και το χώρο της γενέτειράς του είναι μεγάλο, η κριτική μας παρουσίαση εδώ δε στάθηκε πάνω σ’ αυτή τη σειρά έργων, παρά μόνο στο Γυμνό του. Αξίζει όμως να την προσέξουμε καθώς αυτή ακριβώς η σειρά αποκαλύπτει το ιλιγγιώδες ύψος που έφτασε η τεχνική του, αλλά και αποδίδει με τον πιο ώριμο τρόπο το ασυμβίβαστο πνεύμα του καλλιτέχνη, το ριζοσπαστισμό με τον οποίο ανατέμνει την πραγματικότητα, την ανθρωπιστική του διάθεση, την ταπεινότητα. Είναι ένας ύμνος στη ζωή, στον ερωτισμό, στην νεότητα. Χωρίς ηδονοβλεπτική διάθεση, αλλά με τόλμη. Χωρίς κανένα στόμφο αλλά με αγάπη και σεβασμό στα μικρά πράγματα.

 

Το παρόν δοκίμιο περιέχεται στο Τεύχος #01 από τα Φύλλα Τέχνης, Αυτοέκδοση Παλινωδίαι 2016
Διαβάστε περισσότερα για τα ΦΥΛΛΑ ΤΕΧΝΗΣ και ενημερωθείτε για τα σημεία διανομής

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία