Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Δοκίμια Show author Kostatomato

Kostatomato – Περιμένοντας την παρέλαση (Β)

unknown_Palinodiae— 1916  Ο Κωνσταντίνος ο Α, είπαμε, πάει στην Ελβετία -χωρίς να παραιτηθεί όμως- αφήνει το δευτερότοκο υιό του Αλέξανδρο να του κρατάει ζεστό το θρόνο.
— 1917  Ο Βενιζέλος κηρύσσει πόλεμο σε…όλους πλην Αγγλογάλλων και δικαιώνεται αφού αυτοί κερδίζουν τελικά, και ετοιμάζουν τη μοιρασιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα (θα) κέρδιζε πολλά…με την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. Οι Βούλγαροι παραχωρούσαν τη Θράκη, – οι Τούρκοι την Ίμβρο και Τένεδo, η δε περιοχή της Σμύρνης αποκτούσε Έλληνα αρμοστή και το δικαίωμα σε πέντε χρόνια να αποφασίσει με δημοψήφισμα για την τύχη της. Οι Ιταλοί παίρνουν τα Δωδεκάνησα με την υποχρέωση να τα παραδώσουν στην Ελλάδα μετά από δημοψήφισμα· αν και οι Άγγλοι δώσουν την Κύπρο. Τέλος η βόρειος Ήπειρος δίνεται προίκα στο νεοϊδρυθέν Αλβανικό κράτος, ε ναι..δε φταίνε αυτοί, κανείς δε τους ρώτησε, το αποφάσισαν – οι δυνάμεις! Αυτά στα χαρτιά όμως, γιατί το..
— 1920  Τρεις μήνες πριν υπογραφεί η συνθήκη κι’ ενώ ο Βενιζέλος έχει ήδη αποβιβάσει στρατεύματα στη Σμύρνη και  καταδιώκει τους Τούρκους στα ενδότερα της μικράς Ασίας με σκοπό να τους εξαφανίσει;;…ο Κεμάλ κηρύσσει έκπτωτο το Σουλτάνο και δρα πλέον ανεξάρτητα απ’ αυτόν κι’ από τις συνθήκες που έχει υπογράψει· και είναι καλός, πολύ καλός, θα φέρει τα πάνω-κάτω, οι “Μεγάλες Δυνάμεις”  – ναι αυτές -ξαφνικά δείχνουν πολύ..μικρές,  – το ότι βλέπουμε σήμερα τούρκικα σήριαλ σ’ αυτόν το χρωστάμε – το δυστύχημα για την Ελλάδα ήταν πάντα ότι δε βρέθηκε ο Έλληνας Κεμάλ, ποιός;;….ναι καλά….
Ο Βενιζέλος -πάντως- γυρνάει στην Αθήνα -από το Παρίσι- μετά την υπογραφή της συνθήκης και ανακηρύσσεται από τη βουλή ευεργέτης και της πατρίδος σωτήρ…-ιδανική συγκυρία για εκλογές δηλαδή που γίνονται…και…ω του θαύματος…δεν έχουν περάσει  ούτε τρεις μήνες που ήτανε εθνικός ήρωας και τώρα στις εκλογές το κόμμα του καταποντίζεται κι’ αυτός δεν εκλέγεται ούτε καν βουλευτής!!!
— Τώρα το δρομολόγιο πάει ανάποδα…ο Βενιζέλος στο Παρίσι, ο Κωνσταντίνος πίσω στην Αθήνα. Πίσω και ο εξόριστος στην Κορσική από το 1917 και καταδικασμένος σε θάνατο Ιωάννης Μεταξάς. Αυτός..και άλλοι -μεταξύ τους και ο Ίων Δραγούμης!-..είχαν εξοριστεί ως ανεπιθύμητοι βασιλικοί κατ’ απαίτησιν του ύπατου αρμοστή των μεγάλων δυνάμεων -ναι πάλι αυτών- όταν τελικά μετά και το βομβαρδισμό της Αθήνας από το συμμαχικό στόλο στο Φάληρο, πέτυχαν την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου. Το 1917..Ο Μεταξάς, τελείως θα λέγαμε…ελληνοκεντρικός, παρ’ ότι στρατιωτικός, ήταν αντίθετος στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κι’ όταν ο Βενιζέλος δηλώνει το 1915 ξεκάθαρα την πρόθεσή του για συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ο Μεταξάς παραιτείται από αρχηγός του Γενικού Επιτελείου! Τώρα, με την επιστροφή των βασιλικών στην εξουσία του προτείνεται  η θέση του Αντιστρατήγου Μικράς Ασίας, όμως ο Μεταξάς είναι τελείως αντίθετος καί μ’ αυτήν την εκστρατεία – ήδη το 1914 σε υπόμνημά του προεξοφλούσε την ήττα του ελληνικού στρατού σε  περίπτωση επέμβασης στη Μικρά Ασία – και αρνείται.
— Αυτά, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους…ο Μεταξάς δεν ήταν κάνας τυχαίος – τον είχε σε μεγάλη υπόληψη και ο Βενιζέλος – αυτός  τον πρότεινε 15 χρόνια αργότερα απ’ το Παρίσι όπου ήταν εξόριστος το 1936 για αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση Δεμερτζή μετά το θάνατο του οποίου(Δεμερτζή) έγινε και πρωθυπουργός – και κοινοβουλευτικός δικτάτωρ με τις ευλογίες της Βουλής (εντάξει, εκτός ΚΚΕ) πριν κηρύξει και επισήμως τη δικτατορία την 4η Αυγούστου 1936.

Κάναμε εδώ ένα πήδημα  15 χρόνια μπροστά  από το 1920 στο 1936, δε γίνεται να ειπωθούν και όλα -θα γράφαμε βιβλίο-, εν συντομία λοιπόν σ’ αυτά τα 15 χρόνια τι έγινε:

— Οι βασιλικοί διάδοχοι του Βενιζέλου στην εξουσία  συνέχισαν πιστά την εξωτερική πολιτική του, και έφαγαν τα μούτρα τους ακριβώς όπως θα τα έτρωγε κι’ αυτός; – ας όψεται η Μεγάλη Ιδέα που μάλλον είχανε για τον εαυτό τους – άντε τώρα να συμμαζέψεις τ’ ασυμμάζευτα, ο Κωνσταντίνος ξανακάνει τις βαλίτσες του -στο καλό-, μας αφήνει όμως για να μή μείνουν παραπονεμένοι οι  -μισοί;;- Έλληνες, τον..διάδοχο Γεώργιο Β΄ – μια διαλυμένη χώρα – ένα ξεφτυλισμένο στρατό – ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες και μια νέα συνθήκη – της Λωζάνης – πώς λέμε συνθήκη των Σεβρών – αυτή που ποτέ δεν ίσχυσε;; – καμμία σχέση, -αυτή θα εφαρμοστεί για τα καλά και….ότι θα παίρνανε οι Έλληνες με την πρώτη, παίρνουν  τώρα -στ’ αλήθεια όμως- οι Τούρκοι με τη δεύτερη. (χοντρικά). Κι’ αφού κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη νύφη, οι στασιαστές -άντε- επαναστάτες αξιωματικοί (Πλαστήρας, κ.ά.) που  δώσανε τα παπούτσια στο χέρι του βασιλιά  και που τώρα κάνουν κουμάντο στήνουν στο τοίχο έξι ”πρωταιτίους” όχι όμως και τον αρχιπρωταίτιο, που τώρα είναι πολύ καλά στην υγεία του – ευχαριστώ.

— Αν ήταν να γράφαμε για όλα τα κινήματα-στάσεις και πραξικοπήματα που γίναν όλα αυτά τα χρόνια ένα βιβλίο δεν έφτανε…θα αναφέρω μόνο αυτό των ”αντεπαναστατών” βασιλικών  στρατιωτικών του 1923 κι’ αυτό γιατί αυτός που κινεί τα νήματα δεν είναι άλλος από τον Ι. Μεταξά που φαίνεται να κάνει εδώ μια πρόβα τζενεράλε στην πραξικοπηματοποιία, που δε του βγαίνει όμως, αλλά δίνει πια στους δημοκρατικούς να καταλάβουν ότι όσο υπάρχει βασιλιάς  προκοπή δε γίνεται – λένε λοιπόν και στο Γεώργιο Β να πα να βρει το μπαμπά του και στις 25 Μαρτίου 1924 ανακηρύσσουν πανηγυρικά την δημοκρατία στη βουλή το ψήφισμα της οποίας θα επικυρωθεί και από δημοψήφισμα.. (69,95% υπέρ αβασίλευτης) – ο Μεταξάς το αναγνωρίζει έγκυρο! Δε θα κρατήσει πολύ όμως…..
— Έχουμε και λέμε: από το 1924 έως το 1936, δικτατορία Πάγκαλου – ψευτοδικτατορία Κονδύλη – οικουμενική – επάνοδος και θρίαμβος  Βενιζέλου – ξανά εκλογές και θρίαμβος της δεξιάς – στρατιωτικό κίνημα υπέρ Βενιζέλου – αποτυχημένο – (1933) – δολοφονική απόπειρα και νέο βενιζελικό κίνημα – 1935 πάλι τζίφος – νέα αποχώρηση Βενιζέλου που -πια- ζητάει πολιτικό άσυλο στη φασιστική Ιταλία αφού έχει καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο για το αποτυχημένο δεύτερο πραξικόπημα – νέες εκλογές – αποχή βενιζελικών – επαναφορά της βασιλείας – έτσι ξαφνικά εν μία νυκτί από τον πρώην υπερβενιζελικό και νυν κανείς δε κατάλαβε τι (μάλλον ούτε κι ο ίδιος) Κονδύλη – και νέες εκλογές – πάλι τίποτα – υπερκομματική κυβέρνηση με αντιπρόεδρο το Μεταξά και – όπως είδαμε και παραπάνω..κοθολουκομματική με το Μεταξά πρόεδρο…είμαστε στα 1936.

Κοντεύουμε. Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα χρειαστεί  κι’ ένα τρίτο μέρος..

Kostatomato

Kαι μια παρατήρηση: Αναρωτήθηκε κανείς τι έγινε  ο δευτερότοκος πρίγκιψ Αλέξανδρος;; – αυτός που έμεινε να φυλάει το θρόνο στην αρχή της ιστορίας;; Όχι;; …ε λοιπόν -και δεν είναι πλάκα- τον δάγκωσε πίθηκος στον κήπο του στο Τατόι και πέθανε από σηψαιμία – πενιχρή συνεισφορά του στο παραπαίον βασίλειο η προς τιμήν του μετονομασία της Θρακικής πόλης Δεδέαγατς σε…Αλεξανδρούπολη!!! …Εεε ναι..καμμία σχέση με το μακεδόνα στρατηλάτη… Λυπάμαι…

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία