Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Δοκίμια Show author Kostatomato

Kostatomato – Περιμένοντας την παρέλαση (Γ)

unknown_Palinodiae

[στοιχηθείτε]
—————————————————————————————————–
5-3-1936  Ο βασιλιάς (Γεώργιος B΄) διορίζει το Μεταξά υπουργό στρατιωτικών.

Σχολιάζει ο Βενιζέλος από το Παρίσι:

Δεν είναι ανάγκη να σου είπω πόσο ζωηρά είναι η χαρά μου, διότι ο Βασιλεύς απεφάσισε να πατάξει επί τέλους τας διηνεκείς επεμβάσεις των στρατιωτικών παραγόντων, απομακρύνας από την κυβέρνησιν, μετά την τελευταίαν αυθάδειάν των, τους Παπάγον και Πλατήν και αναθέσας το υπουργείον των Στρατιωτικών εις τον Μεταξάν. Με την ενέργειάν του αυτήν ο Βασιλεύς ανέκτησε πλήρως ακέραιον το κύρος του, τόσον απαραίτητον διά την αποκατάστασιν της ψυχικής ενότητος του Ελληνικού Λαού και την οριστικήν επάνοδον της χώρας εις κανονικόν πολιτικόν βίον. Από μέσα από την καρδιά μου αναφωνώ: Ζήτω ο Βασιλεύς…(γράμμα στο φίλο του Λουκά Ρούφο (9-3-1936)

Δεν διευκρινίζεται αν στις αυθάδειες και διηνεκείς επεμβάσεις των στρατιωτικών..συμπεριλαμβάνει -μετανοήσας- και τις δυό…υπέρ του ιδίου…που τον έστειλαν εξόριστο και καταδικασμένο σε θάνατο στο Παρίσι..
27-4 1936  Ο  Μεταξάς πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του -κανονικού- Δεμερτζή – παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης απ΄’όλους (πλην ΚΚΕ) – τρεις μέρες μετά η βουλή διακόπτει τις εργασίες της και δίνει στο Μεταξά το δικαίωμα να κυβερνά με…διατάγματα! Είναι το καθεστώς της…3 1/2 Αυγούστου. Ο Μεταξάς λέει…ευχαριστώ πολύ, μ’αρέσει..θα το κρατήσω και στις 4 Αυγούστου – παρατείνει τις καλοκαιρινές διακοπές των κοινοβουλευτικών…επ’ αόριστον! Το’ χε δηλώσει άλλωστε επανειλημμένως..

Εφημερίδα Καθημερινή Ιανουάριος 1934:

Το κοινοβουλευτικόν συνεπώς σύστημα είναι εν απολύτω αδυναμία ν’ ανταποκριθή εις τα νέα προβλήματα τα οποία εδημιούργησεν η ζωή των λαών[…]το πρόβλημα δεν είνε να μείνωμεν στον κοινοβουλευτισμόν, αλλά δια ποιας θύρας θα εξέλθωμεν εξ αυτού. Δια της θύρας του κομμουνισμού ή δια της θύρας του εθνικού κράτους;

Κάποιοι συμφωνούν…απολύτως – Φεβρουάριος 1935, εφημερίδα το ΈθνοςΗ δικτατορία ..ως προσωρινόν μέτρον προς αντιμετώπισιν εξαιρετικών εθνικών περιστάσεων….ως υπαγόρευσις και υπέρτατος νόμος εθνικής σωτηρίας, δεν ημπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτησιν….Γ.Παπανδρέου (γέρος της…..δημοκρατίας!)

-κλπ,,,,κλπ,,,,τέτοια…ομοψυχία είναι…πρωτοφανής…το τέλος του εθνικού διχασμού;;;
-Ουσιαστικά…ναί…Μόνο στους κομμουνιστές δεν θα συγχωρέσει ο άτιμος που δε τού ‘δωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, και από το 1929 έως το 1935 θά ‘χει συλλάβει…16.500 απ’αυτούς, 3031 θα εξορίσει σε Φολέγανδρο-Ανάφη-Αμοργό -Σκύρο κ.ά…..ούπς….σόρυ….τότε ήταν ο…Βενιζέλος..!!!
— Τα ίδια θα κάνει κι ο Μεταξάς Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια-ησυχία-τάξις και ασφάλεια.. οι μικρο-μεσαιο-αστοί θα τον λατρέψουν – όπως λάτρεψαν κι οι Ιταλοί τον Μουσολίνι κι οι Γερμανοί τον Χίτλερ…οι κομουνιστές…το βιολί τους…

Αν ήταν ο Μεταξάς ο…πολιτικός νάνος που χλευάζουν κάποιοι λόγω του…ύψους του….τότε αν μη τι άλλο πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν πολύ..τυχερός..αφού, με εκλογικά ποσοστά της τάξεως του 3% καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός και δικτάτωρ  με τις ευλογίες -σχεδόν- όλων  –   για τέσσερα χρόνια να κάνει-ότι κάνει…χωρίς ουσιαστικά καμμιά αντίδραση, και…ν’ αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο στην κορυφαία  στιγμή ενός εθνικοπατριωτικού θριάμβου ακόμα σήμερα…ανεξήγητου!!

Η… ΕΟΝ (εθνική οργάνωσις νεολαίας) το κορυφαίο κατ’ ομολογίαν του ιδίου προσωπικό του επίτευγμα, έρχεται να στοιχειώσει -μια μέρα  το χρόνο- την ιδεολογική νιρβάνα  όσων εδώ και 7 δεκαετίες  την λοιδωρούν αλλά…κοιτάνε το παγκάρι να δουν την είσπραξη, μόλις τα τύμπανα σωπάσουν..και τα φώτα σβήσουν.

Kostatomato

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία