Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Αφιερώματα Show author Palinodiae

Amedeo Clemente Modigliani

Μικρή αναφορά στον καλλιτέχνη

 

modigliani palinodiae

 

O Ιταλός καλλιτέχνης Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι (1884 – 1920) πέθανε στα 35 του. Γεννημένος στο παραθαλάσσιο Λιβόρνο της Τοσκάνης, μεγαλωμένος με απωθημένα, φιλάσθενος και βουτηγμένος στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, και ταυτόχρονα μέσα στις ευαισθησίες του ανέπτυξε τη τέχνη της ζωγραφικής και της γλυπτικής προσπαθώντας να βρει ιδιαίτερες φόρμες, κυρίως στα γυμνά του.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, όσο εμβάθυνε τις γνώσεις του για την Ιστορία της Τέχνης, ζωγραφίζοντας και διαβάζοντας Νίτσε, άρχιζε να ταλαιπωρείται –ασταμάτητα μέχρι τον θάνατό του– με τη χρήση χασίς. Αργότερα ενήλικος πια στη Μονμάρτη και στο Λε Μπατό Λαβουά, σε ένα κοινόβιο για φτωχούς άρχισε να δουλεύει πίνακες ατόφιους χωρίς να τους ξαναεπεξεργάζεται ενώ μόνιμα στο Παρίσι εγκαταστάθηκε στα 25 του. Ο πρώτος του έρωτας ήταν η Ρωσίδα ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, με την οποία θα μείνει μαζί για έναν χρόνο μέχρι τα τρελά ξεσπάσματα του να την κουράσουν ανεπανόρθωτα.

Είναι η εποχή που θα ασχοληθεί με τη γλυπτική λόγω της επιρροής του από τον Ρουμάνο γλύπτη Constantin Brancusi τον οποίο είχε γνωρίσει στο Παρίσι· αλλά επειδή τα σχέδια από τη ζωγραφική του κέρδιζαν περισσότερα χρήματα επέστρεψε γρήγορα στην ζωγραφική. Ο Μοντιλιάνι θα καταστρέψει σχεδόν όλα του τα γλυπτά τα οποία είχαν Αφρικάνικες και Καμποτζιανές φόρμες πρωτόγονης τέχνης.

Μέσα στον πόλεμο ο Μοντιλιάνι πήρε τη Ζαν, μια σπουδάστρια τέχνης που υπήρξε ο καινούριος του έρωτας, και κατέφυγαν μαζί στη Κυανή Ακτή όπου και θα ζωγραφίσει έπειτα τα πιο διάσημα έργα του. Θα αποκτήσουν μαζί ένα κοριτσάκι το οποίο όμως δε θα προλάβει να το χαρεί γιατί στις 24 Γενάρη του ΄20, ο Μοντιλιάνι πέθανε σε ηλικία 35 ετών από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, στο νοσοκομείο Σαριτέ του Παρισιού. Την επόμενη ημέρα, η Ζαν θα αυτοκτονήσει πέφτοντας από το διαμέρισμα τους, έγκυος το δεύτερο τους παιδί.

Ο ωραίος Μοντιλιάνι, που ζωγράφιζε δεκάδες πορτραίτα την Ζαν Εμπιτέρν του, που η αστυνομία απαγόρευσε την μοναδική του Έκθεση στη Γκαλερί Berthe Weill λόγω των γυμνών· Ο ωραίος Μοντιλιάνι που θα ήθελε τη ζωή του να ήταν σα πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη, και που έμπαινε στα καφέ κρατώντας χαρτί και μολύβι, ζωγραφίζοντας επιτόπου τα σχέδια του κι ανταλλάσσοντας τα με μερικά ποτήρια κρασί.

 

 

 

 

 

Το παρόν κείμενο περιλαμβάνεται
στο Τεύχος #01 της σειράς «Φύλλα Τέχνης»
του περιοδικού Παλινωδίαι, Αυτοέκδοση 2016

 

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία