Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Επιτελεστικά Show author Palinodiae

Nebula – Είναι στους Κανόνες | Θέατρο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΦΟΥΡΟΥ

_DSC7758

Ο πιο συνεπής, ένας ψηλόλιγνος Αγγλόφατσας με προσκοπική ενδυμασία – που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απόγονο εγγόνι του Βαρώνου Μπέηντεν Πάουελ, είναι ο μεσαίος κρίκος ανάμεσα σε δύο μαινόμενες γυναίκες με στολές και επικίνδυνα λειτουργικά εξαρτήματα. Το θεατρικό έργο «Είναι στους Κανόνες» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ και παρουσιάζεται από την πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική ομάδα Nebula πρώτη φορά στα πλαίσια του 7ου Off Off Festival που διεξάγεται στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Η ανθρώπινη τάση για μία υπεράνθρωπη Ελευθερία

Το 1930 στην Αμερική το Rope’s End, το πρώτο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον, είχε αρχίσει να κάνει μεγάλο ντόρο – είναι αυτό που θα κάνει δεκαοχτώ χρόνια μετά και τον Χίτσκοκ να γυρίσει τη πρώτη του έγχρωμη ταινία – μία παρανοϊκή διέγερση είχε κάνει δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου να δολοφονήσουν τον 14χρονο φίλο τους. Τον στραγγάλισαν, κι αφού τον τοποθέτησαν καθιστό σε ένα δωμάτιο, χωρίς κανένα ηθικό περιορισμό και θέλοντας να γιγαντώσουν υπέρμετρα το Εγώ τους, κάλεσαν γνωστούς για ένα μικρό πάρτι στο σπίτι!!

Το θεατρικό έργο «Είναι στους Κανόνες» του Αλ. Μαυρόγιαννη είναι ένα σαδομαζοχιστικό ματαιόδοξο παιχνίδι δωματίου. Δίπλα στον ψηλό νέο, ένα κορίτσι σε μία καρέκλα καλυμμένη με έναν σάκο γιούτας και σκοινιά μαζί με ζώνες να τη σφιχτοδένουν εκεί. Το πνιχτό κλάμα και τα μουγκρίσματα της συνοδεύουν τον πρώτο μονόλογο. Στη συνέχεια το τρίτο και τελευταίο άτομο, μία παιδίσκη ντυμένη μαθήτρια με σαδιστικά βίτσια, κλείνει το ΝτεΣαντικό τρίγωνο.

Στον Ζαρατούστρα ο Νίτσε θα δηλώσει: «Αν κάποιος παραμείνει μόνο μαθητής, ανταμείβει άσχημα το δάσκαλο»

_DSC7745

Έτσι μια άλλη τάξη αντί της κοινωνικής, μία επιβολή σαδιστική και μία εξουσία ατομική που δεν υπόκειται στους νόμους τους κράτους, αλλά στους κανόνες του παιχνιδιού, δημιουργούν την δομή του έργου και τον αναρχίζοντα χαρακτήρα των τριών πρωταγωνιστών. Η ομοφυλοφιλία, η δολοφονία, ο ζόφος, το δράμα, η ματαιότητα, ο απεγκλωβισμός της ομογενοποίησης, η ένδοξη ατομικότητα και η ριζοσπαστική αυτοτιμωρία είναι το Dies Irae του έργου. «Ο Βρόχος» (Rope) δε θα μπορούσε λοιπόν να μη μου περάσει από το μυαλό.

Ο Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης (κείμενο, σκηνοθεσία, διανομή) έγραψε και σκηνοθέτησε με τη βοήθεια της Μαρίας Μπαζίμα (βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνη παραγωγής) ένα έργο που το κάθε χαστούκι μεταξύ των πρωταγωνιστών κάνει αυτόματα ένα φλας μπακ στην Γενεαλογία της Ηθικής του Φρίντριχ Νίτσε. Παρακολουθούμε τους κύριους και τους δούλους και τη λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει την επιτομή της ηθικής τους· Την ηθική με βάση την συνέπεια και την ηθική με βάση την πρόθεση.

Ο Μαξ Στίρνερ είχε πει: «Αν το Κράτος είναι μια κοινωνία ανθρώπων και όχι μια συνάθροιση από Εγώ, τότε το Κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ηθική, πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζεται. Γι’ αυτό, το Κράτος και Εγώ είμαστε εχθροί»

_DSC7747

Πέρα απ’ την κυνικότητα της κοινωνίας που αφομοιώνει λαίμαργα και που οι πρωταγωνιστές έχουν αποφύγει κατασκευάζοντας το Παιχνίδι τους, ταυτόχρονα δημιουργείται και η αυτοδιάθεση των πρωταγωνιστών για την κατάρριψη της ίδιας της Ελευθερίας, σαν κατασκεύασμα κοινωνικό. Εδώ ο Στίρνερ θα μπολιάσει για τα καλά στη συνείδηση των πρωταγωνιστών,  οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται και καταργούν τους καταναγκασμούς της ανώφελης κοινωνικής ελευθερίας, μέσα από το παράδοξο της ατομικότητας και των Κανόνων.

 

 

♠♠♠
Συντελεστές

Κείμενο / Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης

Διανομή/ Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Ναταλία Δήμου, Αλέξανδρος

Μαυρόγιαννης, Νίκη Μαυροειδή

Βοηθός Σκηνοθέτη / Υπεύθυνη Παραγωγής : Μαρία Μπαζίμα

Σκηνοθεσία trailer / Αrt Direction : Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης

Σκηνικά/ Κοστούμια : Νικόλας Μαρμαράς

Φωτογραφίες / Video: Oltjon Lipe

Μουσική Σύνθεση : Χρίστος Θεοδώρου

Φωτισμοί/ Ήχος : Πάνος Κουκουρουβλής

_DSC7767

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

No related posts
Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία