Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
STAFF Show author Palinodiae

Ανασκόπηση Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Palinodiae 2015

FESTIVAL FLYER 2015 bw

Ολοκληρώθηκε το 2ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Palinodiae 2015

Το περιοδικό Palinodiae/Παλινωδίαι υπάρχει εδώ και δύο χρόνια περίπου ως ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα Τέχνης & Λογοτεχνίας που παράγει συν τοις άλλοις καλλιτεχνικό έργο. Το Σάββατο της 9ης Μαΐου, ήταν άλλη μία ευκαιρία να αναγεννηθεί η πλατεία Παναγούλη στο Μπραχάμι – η τοπική κοινωνία, ο κόσμος από το κέντρο και τα προάστια – και μία καλλιτεχνική φόρμουλα να διαμορφώσει την αισθητική, την συνείδηση και την αυτοδιάθεση όλων.

Τα παιδιά με τις δυνατές φωνές, τις δραστήριες προσωπικότητες τους και με μάτια γεμάτα δημιουργικότητα και περιέργεια, γέμισαν την πλατεία από το πρωί και το απόγευμα ξανά, με γονείς, φίλους, ενήλικες και περαστικούς, μέχρι να χαθεί ο ήλιος και έως το βράδυ. Μπήκαν οι μικροί φίλοι και έπαιξαν τον ρόλο τους σε κάθε διαδραστική θεατρική παράσταση, συζήτησαν με τις κούκλες οι οποίες ζωντάνεψαν απ’ την ανάγκη και την ανυπομονησία τους, ακολούθησαν τους ξυλοπόδαρους, έφτιαξαν γλειφιτζούρια και άλλα μικρά σκεύη με πηλό, γέμισαν τα χαρτόνια και τις λινάτσες με χρώματα και σχέδια και χειροκρότησαν τις μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Οι εναλλακτικές μορφές τέχνης θέριεψαν το ενδιαφέρον του κόσμου και οι παραστάσεις τον έκαναν ένα σύσσωμο κοινό που πάνω του πάτησαν όσοι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στο φετινό καλλιτεχνικό φεστιβάλ του περιοδικού Palinodiae. Η έκθεση φωτογραφίας, οι εικαστικοί που φιλοτεχνούσαν με graffiti και αυτοσχεδιασμούς τους τοίχους, τα διαδραστικά δρώμενα στα οποία συμμετείχαν γονείς και παιδιά, τα εριστικά εδάφια των stand up comedians, οι μουσικοί που ερμήνευσαν με τη ψυχή τους και έκαναν όλο το κοινό να τινάζει τα χέρια του παρασυρόμενο τραγουδώντας και χορεύοντας πυρετωδώς· Ο χιλιάδες κόσμος που μαζεύτηκε στην πλατεία Παναγούλη και έγινε το σώμα του φεστιβάλ ήταν η επιτυχία μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε σε σύνολο τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ αφιλοκερδώς, όλους όσους τόσο καιρό βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο δρώμενο, και όσους ήρθαν στην πλατεία. Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Θάνο Μουτή, φίλο και τεχνικό ήχου του περιοδικού για όλη την πολύτιμη βοήθεια, τον χορηγό επικοινωνίας μας radio Bauhaus, το staff Palinodiae που χωρίς αυτό δεν θα γινόταν τίποτα, την Aurore Lephilipponnat για το γραφικό της αφίσας, τον Νίκο Ζανή και τον Μάκη Δρακόπουλο.

Συμμετοχές:    Karabola Puppet, Jump & Jive Athens Swing Team, ManoucheDrome, Τυρταίος, ΑΟ. ΑΜΕΑ, Έξις, Omi Do, Carre Carre, Jacobina Arte Hermes Club, Αλέξανδρος Τίτκωβ, Απόλλων Roach, Στέφανος Γιδάρης, Aniro, Zie Kns, Σοφία Στραντζάκη, Παράξενος, Μεθυσμένα Ξωτικά, Social Waste, Αποστάτης από Αντίποινα, Panx Romana, Judah Bunnington, Andrew Denison, Πινόκιο από Jolly Roger, Αδάμ Ζάτσε, Nos από Carnals.

Η πλατεία από μόνη της δε διεκδικεί τίποτα – ο τόπος διεκδικείται από τους ενσυνείδητους με παριστώμενες πράξεις. Ο σύγχρονος αμείλικτος κανόνας των κοινωνικών αγώνων για την δικαιοσύνη και την ελευθερία προϋποθέτει δομές ανασυγκρότησης και αυτοοργάνωσης. Η θυμοσοφία της δημόσιας τάξης των ευυπόληπτων πολιτών αντιπροσωπεύεται μόνιμα από ένα κατεστημένο που περιορίζει ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και ελεύθερα γενναία μυαλά. Η μεταμοντέρνα συνθήκη της τέχνης θέτει όρους θεάματος και συμπορεύεται με μια καπιταλιστική μηχανή που τρώει χέρια και φτύνει ατσάλι στη Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στη Συρία.

Υψώνουμε τον νου και το ύψος ανδρώνει τη φύση μας ελεύθερη ###

Περιοδικό Παλινωδίαι

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία