Πρόσφατα

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

Νικήτριες Φωτογραφίες του Διαγωνισμού #04 με θέμα «Η μοναξιά»

  «Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή» | Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο τέταρτος Ελεύθερος Διαγωνισμός Φωτογραφίας #04 του περιοδικού Palinodiae με θέμα «Η Μοναξιά». Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και με τον τρόπο τους στήριξαν...
Ζωγραφική Show author Palinodiae

Vaughn Bénéteau

Μικρή αναφορά στην ζωγραφική του

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΦΟΥΡΟΥ

 

Vaughn Bénéteau_ palinodiae

 

 

Γεννημένος το 1968 στο μικρό Γαλλικό χωριό River Canard (στον ομώνυμο ποταμό) στο νότιο μέρος του Amherstburg, στο Οντάριο του Καναδά, ο Vaughn Bénéteau είναι ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος που έχει καταφέρει μόνος του να διαμορφώσει έναν ιδιόμορφο ζωγραφικό χαρακτήρα και μία δική του ξεχωριστή αισθητική στο έργο του. Ο Vaughn έχοντας τη προδιάθεση να διδαχτεί κάθε είδος τέχνης αφιερώθηκε και στο φάσμα της Γραφιστικής.

Η 35τη  εμπειρία του πάνω στην τέχνη, του έχει επιτρέψει να πειραματίζεται πλέον με μία πληθώρα από διαφορετικά υλικά: Λάδι, Στυλογράφους, Ακρυλικά, Κάρβουνο, Πόσκα – όσα τον βοηθάνε να πετύχει τον δικό του σκοπό της δημιουργίας: το τελικό έργο σαν ζωντανό μύθο· κομμάτι μιας ιστορίας. Έχει χρησιμοποιήσει επίσης κι άλλα υλικά όπως: κερί, φωτιά και στάχτη.

Πορτραίτα με βλέμματα κενά, κοκαλιάρικα σώματα που δεν αναδύονται όμως με τα θανατερά χαρακτηριστικά των νεκρών, τεχνολογία άλλου χρόνου και κάποιες φορές γεμίσματα με πιο λαμπερά χρώματα, είναι το πεδίο που διαμορφώνει τη ζωγραφική του Vaughn. Δυσανάλογα μέλη από κορμιά με γκροτέσκο σκαρί, εκφράσεις ζωντανών με αφιλόδοξες ματιές, φιγούρες με σκελετωμένα χαρακτηριστικά και μυώδη σάρκα· Κεφαλές προσωπείων ζώων και τεχνολογικοί εξοπλισμοί επιστρατεύονται για την σουρεαλιστική αισθητική του Vaughn Bénéteau.

Τον Vaughn τον εμπνέει το ψυχεδελές πορτραίτο του δημοσιογράφου Χάντερ Τόμσον και ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός του Τζάκσον Πόλοκ. Η πεμπτουσία μιας τέχνης που ο ίδιος ο καλλιτέχνης μπλέκει τον Τσαρλς Μπουκόβσκι & τον Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ με τον Εντουάρ Μανέ, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τον Πάμπλο Πικάσο – επιρροές του Vaughn Bénéteau. Μέσα σε ένα συμβολικό και φιλοσοφικό πεδίο στο οποίο παρέρχεται ο καλλιτέχνης, υπάρχει η προσπάθεια να αποδοθεί αφηρημένα κάτι από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Ο ίδιος αφουγκράζεται επίσης τη μουσική των: John Lee Hooker, Pink Floyd, Velvet Underground, Sascha Ring (Apparat) ενώ ακούει το Hip Hop των Public Enemy και των NWA από το Κόμπτον της Καλιφόρνια. Ο Vaughn πλέον για τους πίνακες του χρησιμοποιεί κυρίως: καμβάδες, ακρυλικά και υλικά από Steadler & Canson.

 

 

 

 

 

Η παρούσα μικρή αναφορά στον Ζωγράφο Vaughn Bénéteau περιλαμβάνεται
στο Τεύχος #01 της σειράς «Φύλλα Τέχνης»
του περιοδικού Παλινωδίαι, Αυτοέκδοση 2016

 

Facebook Comments

Αναζήτηση

Σχετικά Άρθρα

Italo Zetti

Italo Zetti

(1913-1978)   ΤΗΣ BEATRICE MASTRODONATO   Ανακαλύπτοντας τον Italo Zetti είναι μια ευχαρίστηση από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς χαράκτες στον προχωρημένο 20º αιώνα. Ο Ίταλο Ζέττι...

Γλώσσα Σελίδας:

  • Greek
  • English

Κοινωνική Ιστορία

Κοινωνική Ιστορία